HET PLANETARIUM

 

 

Met gehandicapte kinderen naar het Planetarium

Op special verzoek van de kinderen uit het Gespecialiseerde Kinderweeshuis voor gehandicapte kinderen, heeft de stichting een excursie naar het Planetarium in Byurakan georganiseerd.

Vroeg in de ochtend stonden de bussen al klaar voor vertrek. De kinderen waren dol enthousiast, wat een avontuur! In de bussen kregen zij kleine rugzakken vol met allerlei lekkernijen en limonade. Onderweg genoten de leden van de stichting en de kinderen van het prachtige landschap om hun heen. De hoge bergen, de bossen, de mooie bloemen en planten waren adembenemend. Vooral de kinderen waren erg onder de indruk. Halverwege de reis, stopten de bussen voor een heerlijke lunch. Er werd gebarbecued en van broodjes kebab genoten. Daarna werd de reis vervolgd richting Byurakan.

Eenmaal aangekomen, kreeg de groep een gids aangeween die vertelde hoe en wanneer vlak na de Tweede Wereldoorlog, het Planetarium was gesticht. Ook vertelde de gids aan de groep hoe belangrijk de inzet en de rol van academicus Victor Ambartsumian was geweest. Na een rondleiding van zijn huis welke nu tot het museum behoorde was de groep naar het Planetarium gebracht. Daar stond een groot rond gebouw. Via een buitentrap is de groep naar de bovenste etage geklommen. Via een lange gang kwam de groep in een ruimte waar achter het glas een hele grote ronde ruimte te zien was. Daar stond een enorme telescoop. De gids vertelde dat je niet zomaar met de telescoop naar de sterren kon kijken. Dat gebeurde in een aparte kamer; je kon uitsluitend via de computers naar de sterren kijken. Na de toelichting, keek de groep naar een animatie film. De film ging over planeten en vallende sterren: meteorieten.

Na de bezichtiging reden de bussen terug naar Yerevan. In een cafe, heeft iedereen heerlijke ijsjes gegeten. Het was een hele fijne dag voor de kinderen,  de begeleiders,  en de leden van de stichting.